Te ciasteczka są nadzwyczaj kruche i smaczne. Ich sekretem jest wytrawny dodatek

Dodano:
Ciasteczka z żółtym serem Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Lubie takie przekąski, jak te ciasteczka. Lubię je robić, a jeszcze bardziej jeść. To dlatego, że przygotowuje się je szybko, a są niepowtarzalne. Takich ciasteczek nie kupi się bowiem w żadnym sklepie.

Te ciasteczka zachwycają smakiem i kruchością. Duża w tym zasługa głównego składnika, jakim jest ser żółty. To dzięki niemu przekąska ma niepowtarzalny aromat i doskonale nadaje się do podjadania. Sprawdźcie, jak prosto przygotować ten smakołyk.

Jaki ser dodać do ciasteczek?

Przygotowując wytrawne ciasteczka najlepiej dodać do nich twardy, aromatyczny ser. Taki, który dobrze się topi i podkreśli smak wypieku. Doskonale sprawdzą się więc tutaj: ostrawy cheddar, wyrazisty Grana Padano lub Pecorino Romano, orzechowy parmezan, łagodna gouda czy lekko kwaskowy ser kozi. Dobrym rozwiązaniem jest też połączenie dwóch rodzajów sera, które będą się dopełniać smakowo, np. goudy i koziego.

Jak przygotować wytrawne ciasteczka z serem żółtym?

Przygotowanie wytrawnych, serowych ciasteczek to w zasadzie przyrządzenie kruchego, wytrawnego ciasta z dodatkiem startego sera. Najpierw więc należy wymieszać mąkę z przyprawami, a potem dodać do nich pokrojone na kawałki masło i starty ser i całość przesiekać nożem. Następnie dodaje się żółtko i całość szybko zagniata. Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać z placka ciasteczka. Te małe formy piecze się ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Przepis: Wytrawne ciasteczka z serem

Kruche, wyraziste ciasteczka z dodatkiem żółtego sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 120 g sera żółtego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka posiekanych lub suszonych ziół (np. bazylia, tymianek, oregano)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, zioła i przyprawy. Dodaj starty ser oraz kawałki masła. Składniki przesiekaj, a potem rozetrzyj w palcach na piasek. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać do niego łyżkę śmietany lub zimnej wody. Ciasto zawiń w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Formowanie i pieczenieCiasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawaj z niego różne kształty. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180-190 stopniach Celsjusza, aż się lekko zarumienią.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby ciasteczka były jeszcze bardziej chrupiące, posyp je przed pieczeniem startym parmezanem.

Jak podać wytrawne ciasteczka?

Wytrawne, serowe ciasteczka świetnie sprawdzą się w charakterze przekąski. Szczególnie dobrze będą smakować podane z pastami np. guacamole, hummusem czy tapenadą do wina albo piwa. Można je też serwować, jako dodatek do zupy-kremu, np. dyniowej, pomidorowej. Będą stanowiły doskonałe dopełnienie deski serów czy półmiska zimnych wędlin.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...